martes, 18 de febrero de 2020

Deures català pel dijous 20 de febrer



Estimats i estimades alumnes, aquí us deixo els deures que m'haureu d'entregar abans del dijous al meu correu:

                    joanramis1989@gmail.com


Qui no tengui correu, que ho faci en un full i m'ho entregui el dijous.




DIJOUS LLARDER
Encara que sembla que antigament la celebració del carnestoltes  s’iniciava tres setmanes abans de la quaresma, amb el dijous dels compares i el dijous de les comares, avui dia amb el dijous llarder comença el carnaval o carnestoltes, que coincideix amb el dijous anterior a l’inici de la quaresma, anomenat també dijous gras o dijous jarder 







Aquest dia, disfressats individuals o en colla solien visitar les cases vesines o de familiars; duien un cistelló i demanaven “ous per posar sa quica”, ous que el darrer dia o dimarts de carnaval eren gastats per fer una bona truita amb xulla i sobrassada per sopar; els disfressats no solament eren obsequiats amb ous, sinó que també solien ser convidats amb bunyols i un got de vi o una copa d’altra beguda. 

A la ciutat d’Eivissa els disfressats solien sortir a passejar per s’Alamera. En alguns pobles de les Pitiüses aquest dia es feia una berenada, per exemple a cala Gració de Sant Antoni de Portmany, on més modernament ha estat substituïda per una torrada al migdia.


A continuació teniu unes preguntes que heu de contestar:


1.    Antigament, quan s’iniciava la celebració de Carnestoltes?

2.    Què comença avui dia amb el dijous llarder?

3.    Com ho celebrava la gent abans?

4.    Què portaven?

5.    Què feien amb els ous?

6.    Per on passejava la gent que es disfressava a Vila?

7.   Què feien a Sant Antoni?

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Todos los comentarios que se realicen no serán publicados al instante. Por seguridad, antes serán revisados para su aprobación.

Tots els comentaris que es realitzin no seran publicats al moment. Per seguretat, abans seran revisats per a la seva aprovació.